Страници

вторник, 20 септември 2011 г.

Пъдпъдък в патладжан

От доста време слушам от приятели и познати колко вкусно е пъдпъдъчето месо и едва сега разбрах колко прави са били. Признавам си, досега нито съм готвила пъдпъдъци, нито съм яла, но занапред със сигурност ще присъстват в менюто. Рецептата, която приготвих бе по идея на татко и понеже нямахме точна рецепта, решихме да съчетаем 2 рецепти, които намерихме в нета. Получи се божествено вкусно ястие :)





Ето и необходимите продукти за 5 порции:
5 пъдпъдъка
5 големи патладжана
2 моркова, нарязани на шайби
5 скилидки чесън
олио, червен пипер, черен пипер, половин кубче пилешки бульон

За соса:
5-6 големи домата
вътрешността на издълбаните патладжани
2-3 скилидки чесън
сол, черен пипер, босилек, магданоз

Вътрешността от патладжаните запържваме в зехтин докато омекне, добяваме чесънът, настърганите домати и подправките, след което оставяме соса да поври 10-15 минути.

Начин на приготвяне:
Почистваме и измиваме пъдпъдъците, след което ги пълним с по няколко колелца морков и 1 цяла скилидка чесън. Разбъркваме олиото заедно червения и черния пипер, стрития на прах бульон се разбъркват и в така получената смес овалваме пъдпъдъците.

Докато те се мариноват, измиваме патладжаните, отрязваме капачета откъм дръжките и издълбаваме вътрешността на всеки патладжан. Издълбаните патладжани, както и вътрешността оставяме да се отцедят от горчивия сок за около 20 мин., след което отново се измиват със студена вода. Във всеки патладжан слагаме по 1 пъдпъдък и полимаме с час от маринатата, след което с помощта на клечки за зъби прикрепваме капачето. Подреждаме патладжаните в подходящ за печене съд, заливаме ги със соса и печем в умерена фурна за около 2 часа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар