Страници

петък, 11 май 2012 г.

Чорбаджийска баница


Необходими продукти:
1 кг. брашно
2 ч.ч. хладка вода
4 яйца + 1 жълтък за намазване
1 кубче мая (колкото кибритена кутийка) разтворено в малко хладка вода с щипка захар
1 ч.л. сол
100гр. масло или олио
250гр. сирене

Начин на приготвяне:
В подходящ за месене съд пресяваме брашното, след което правим „кладенче” в средата, в което добавяме яйцата, солта, маята и постепенно се наливаме от водата и месим докато не се образува гладко тесто. Оформяме 8-9 топчета,  които разточваме на кори с диаметъра на тавата, в която ще се печем баницата. Поръсваме всяка от корите с разтопеното масло или олио и част от сиренето и ги нареждаме една върху друга, след което ги оставяме да втасат 30 минути. 



Разрязваме корите по средата и усукваме и навиваме на руло всяка от половинките. Преместваме ги в намаслена тава и ги оставяме да втасат още 40 минути.



След като втаса, намазваме баницата с разбития жълтък



 и печем в предварително загрята фурна до готовност.


2 коментара:

  1. Това се казва баница!!! Невероятно изглежда и със сигурност е много, много вкусна!!:-)))
    Майсторски направена! Поздравления!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Мони! :) Наистина се получи невероятно вкусна, заслужава си усилията и отделеното времето за приготвяне :)

    ОтговорИзтриване