Винаги съм си мислела, че приготвянето на този пай изисква много време, но се оказа, че греша. Рецептата е изключително лесна и се приготвя сравнително бързо. Открих доста варианти за приготвянето на този невероятен сладкиш, но се спрях на рецептата от предаването "Бон Апети" :)
За блата:
250 гр. какаови чаени бисквити
80 гр. краве масло
1 белтък
за тофи карамела:
110 гр. краве масло
125 гр. кафява захар
400 мл. кондензирано мляко
за гарниране:
3 големи банана
1 кофичка (400гр.) заквасена сметана, разбита с пудра захар
натурален шоколад
Бисквитите се смилат и се разбъркват с разтопеното масло, след което се добавя белтъкът и отново се разбърква. Получената смес се разстила на дъното на форма за торта, предварително покрита с хартия за печене и се оформя като блат чрез притискане с длани. Пече се в загрята на 180 градуса фурна за 8–10 минути. След това се оставя да се охлади.
Маслото за карамела се разтопява в съд и към него се добавя кафявата захар. Бърка се на силен огън, докато се получи карамел. Налива се кондензираното мляко, намалява се силата на огъня и се вари 5 минути. Готовия крем се изсипва върху изстиналия блат. Следват бананите нарязани на косо или на филийки и най-накрая разбитата с пудра захар сметана. Накрая се гарнира с настърган натурален шоколад и се оставя за поне 1 час в хладилник.
Наистина звучи много лесно :) А и вкусно. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Габи! Наистина се приготвя лесно и е много вкусно :)
ОтговорИзтриване