За приготвянето на тази рецепта ме вдъхнови една книга на Антъни Капела-
"Ако искаш да си легнеш с мен...сготви ми", която наскоро четох и която
изцяло ме потопи в магията на италианската кухня. Приготвянето на този десерт изисква време, но повярвайте ми, че в момента в който вкусите от него, ще се убедите, че всяка минута прекарана в кухнята си е заслужавала :)
Необходими
продукти за кростатата:
300 гр.
брашно
100 гр.
захар
2 яйца
120 гр.
твърдо краве масло
щипка сол
настърганата
кора на 1 лимон
1 ч.л.
бакпулвер
Необходими
продукти за лимоновия крем:
4 яйца
120 гр.краве
масло
140 гр.захар
прясно изцеден
сок от 2 лимона
Маслото се
разбива на пяна, добавят се яйцата, захарта и лимоновия сок и се разбърква до
получаването на гъст крем.
Необходими
продукти за меренга*
3 белтъка и 3
с.л. захар се разбиват на твърд сняг. Важно е да се отбележи, че за да стане
пукхава сместа, е необходимо съдът и бъркалките на миксера да са абсолютно сухи,
защото дори 1 капчица вода или част от
белтъка не позволяват да се получи пухкава смес.
За онези, които се чудят какво е това... италианците наричат сладкишите
приготвени с разбит на сняг белтък със захар (целувки)- меренги.
Начин на
приготвяне:
Брашното се пресява и в средата се прави „кладенче”. Добавят се
яйцата, захарта, солта, лимоновата кора, бакпулвера и маслото и се замесва меко
тесто. Готовото тесто се поставя в набрашнена купа, покрива се със стреч фолио
и се оставя да престои 1 час в хладилника.
След като е престояло в хладилника, тестото се разточва и се разстила
в тавичка или форма за пай, така че да покрие и стените (аз използвах керамична
форма за пай с диаметър 26 см.). Тестото се надупчва с вилица и върху него се нареждат
бобени зърна (те не позволяват на тестото да се надигне) и се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна в
продължение на 10 минути. Бобените зърна се отстраняват и върху тестото се
изсипва лимоновия крем, след което се пече още 20 минути. Меренга се разстила върху запечения сладкиш и
отново се връща във фурната и се пече до получаването на златист загар.
За да стане по-пухкаво целувченото тесто, препоръчват захарта да е пудра. ;)
ОтговорИзтриванеИзглежда много вкусно :)
ОтговорИзтриванеDryThyme, наистина се получи много вкусно и свежо :)
ОтговорИзтриванеАни, благодаря за съвета, следващия път ще опитам с пудра захар :))