Страници

понеделник, 9 юли 2012 г.

Кростата Меренгата


За приготвянето на тази рецепта ме вдъхнови една книга на Антъни Капела- "Ако искаш да си легнеш с мен...сготви ми", която наскоро четох и която изцяло ме потопи в магията на италианската кухня.  Приготвянето на този десерт изисква време, но повярвайте ми, че в момента в който вкусите от него, ще се убедите, че всяка минута прекарана в кухнята си е заслужавала :)


Необходими продукти за кростатата:
300 гр. брашно
100 гр. захар
2 яйца
120 гр. твърдо краве масло
щипка сол
настърганата кора на 1 лимон
1 ч.л. бакпулвер

Необходими продукти за лимоновия крем:
4 яйца
120 гр.краве масло
140 гр.захар
прясно изцеден сок от 2 лимона

Маслото се разбива на пяна, добавят се яйцата, захарта и лимоновия сок и се разбърква до получаването на гъст крем.

Необходими продукти за меренга*
3 белтъка и 3 с.л. захар се разбиват на твърд сняг. Важно е да се отбележи, че за да стане пукхава сместа, е необходимо съдът и бъркалките на миксера да са абсолютно сухи, защото дори  1 капчица вода или част от белтъка не позволяват да се получи пухкава смес.

За  онези, които се чудят  какво е  това... италианците наричат сладкишите приготвени с разбит на сняг белтък със захар (целувки)- меренги.

Начин на приготвяне:
Брашното се пресява и в средата се прави „кладенче”. Добавят се яйцата, захарта, солта, лимоновата кора, бакпулвера и маслото и се замесва меко тесто. Готовото тесто се поставя в набрашнена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя да престои 1 час в хладилника.  

След като е престояло в хладилника, тестото се разточва и се разстила в тавичка или форма за пай, така че да покрие и стените (аз използвах керамична форма за пай с диаметър 26 см.). Тестото се надупчва с вилица и върху него се нареждат бобени зърна (те не позволяват на тестото да се надигне) и се пече в  предварително загрята на 200 градуса фурна в продължение на 10 минути. Бобените зърна се отстраняват и върху тестото се изсипва лимоновия крем, след което се пече още 20 минути. Меренга се разстила върху запечения сладкиш и отново се връща във фурната и се пече до получаването на златист загар.

3 коментара:

  1. За да стане по-пухкаво целувченото тесто, препоръчват захарта да е пудра. ;)

    ОтговорИзтриване
  2. DryThyme, наистина се получи много вкусно и свежо :)

    Ани, благодаря за съвета, следващия път ще опитам с пудра захар :))

    ОтговорИзтриване