Страници
вторник, 17 юли 2012 г.
Чийзкейк с вишни
Необходими продукти:
2 опаковки чаени бисквити (400гр.), аз използвах 1 опаковка какаови и 1 опаковка ванилови
80-90 гр. краве масло
3 пакетчета сирене крема, размекнато на стайна температура
1 кутийка крем сирене "Филаделфия"
200гр. заквасена сметана
100гр. захар (аз използвам кафява)
2 яйца
1 ванилия
За топинга от вишни: 300 гр. вишни, захар на вкус, 1 с.л. лимонов сок и 1 к.ч. вода
Вишните се почистват от костилките, поръсват се със захар на вкус, малко лимонов сок, за да се запази цвета, водата и се кипват докато сместа се сгъсти.
Начин на приготвяне:
Бисквитите се смилат в блендер, след което се омесват с размекнатото масло. Разпределяме сместа по дъното и стените на тортена форма, като притискаме с длани. Загряваме фурната до 180 градуса и печем за 5-6 минути, не повече, след което изваждаме и оставяме блата да изстине. Тъй като аз имах опасения, че тортената форма може да пропусне част от водата, предварително облепих дъното и стените с алуминиево фолио.
През това време смесваме крем сирената със захарта, сметаната и ванилията и разбъркваме до получаването на хомогенна смес. Желателно е сиренето крема да е размекнато на стайна температура, за да се избегне образуването на бучки при разбиването. Накрая добавяме яйцата и разбъркваме отново за кратко на най-ниската степен на миксера. Това пък е важно, тъй като ако прекалим с разбиването или миксера е включен на висока степен в сместа се вкарва прекалено много въздух, а това от своя страна вода до бухване при печенето и съответно нацепване на сместа. Също така не е изключено чийзкейка да спадне след като изстине.
След като блатът е изстинал върху него се разстила част от сместа и отгоре се нареждат част от вишните, изсипва се и останалата част от сместа. Чийзкейкът се пече на водна баня в продължение на 1 час на 150 градуса. Изважда се от фурната, залива се с пасираните вишни и се оставя да изстине напълно. Охлажда се за поне 2 часа в хладилник преди да се поднесе.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар