Какво по-хубаво от неделна закуска с палачинки, но не какви да е, а чешки :) Рецептата е типична за областта Бохемия и по-конкретно за района Ходско, намиращ се в Западна Бохемия.
Ето и необходимите продукти за тестото:
2 яйца
250 гр. бяло брашно
500 мл. прясно мляко
1 пакетче инстантна мая
2 с.л. захар
щипка сол
За ябълковото сладко:
500 гр. ябълки (аз използвах зелени и червени)
100 гр. захар
2 с.л. прясно изцеден лимонов сок
настъргана лимонова кора (от половин лимон)
пръчица канела
щипка индийско орехче
Начин на приготвяне:
Най-напред приготвям ябълковото сладко. Ябълките се обелват, почистват от семките и се нарязват на малки парченца. Заливат се със 100-150 мл. вода, добавя се захарта, лимоновия сок, лимоновата кора, индийското орехче и канелата. Вари се до сгъстяване.
Тестото се приготвя по следния начин:
Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват на пяна. Добавят се последователно млякото, брашното, маята и щипка сол. Получава се гъста смес, която се оставя за няколко минути да бухне. Междувременно белтъците се разбиват на твърд сняг с щипка сол и захарта. Добавят се към бухналото тесто и се разбърква внимателно с дървена лъжица или шпатула. Палачинките се пържат в намазан с масло тиган и се гарнират с ябълковото сладко или друго сладко по желание (аз ги опитах и с кленов сироп)
Няма коментари:
Публикуване на коментар