Досега винаги съм приготвяла домашната пица с готово тесто. Беше крайно време да се опитам да направя и домашно тесто, което за моя радост се получи от първия път :)
Ето и продуктите за тестото:
500 гр.брашно
1 ч.л.суха мая
1ч.л. захар, 1 ч.л.сол
2 с.л.зехтин
1 кафена чашка кисело мляко
1 кафена лъжичка сода бикарбонат
1 яйце
200мл.топла вода
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява в подходящ за месене съд (най-добре тава), като в средата се прави кладенче. Добяват се зехтинът, яйцето, маята предварително разтворена в малко количество хладка вода и захарта, солта, водата и накрая киселото мляко, предварително разбъркано със содата. Сместа се меси докато не се образува еластично и гладко тесто и се оформя на топка, след което се оставя да втасва 1 час на топло, докато не увеличи обема си. След като втаса отново се премесва.
Що се отнася до плънката, тя почти винаги е различна, зависи какво има в хладилника :) В случая използвах свинско филе, пушено сирене, кисели краставички, кашкавал и маслини.
И накрая едно важно уточнение- от количеството тесто, което се получи могат да се направят 2 или 3 пици в тава с диаметър 28 см.
Няма коментари:
Публикуване на коментар