Страници

събота, 16 април 2011 г.

Моята първа Фокача :) с пресни домати и тиквички


Днес получих страхотен подарък- камък за печене на пица и нямаше как да не го изпробвам веднага :)

Продукти за тестото:
250 гр.пресято брашно
1 ч.л.суха мая
1 ч.л.сол, 1 ч.л.захар
1 с.л.зехтин
125 мл.хладка вода

Брашното се сипва в подходящ съд и в средата се оформя кладенче. Маята се разтваря в малко топла вода и се добавя захарта, след което се изсипва при брашното. Следват солта, зехтина и водата. Замесва се меко тесто върху набрашнена повърхност, докато престане да лепне по ръцете. Готовото тесто се покрива и се оставя на топло да втаса за около 1 час, след което се премесва за още няколко минути  и се разточва. Разстила се в намазана със зехтин тава и престоява 30 мин. След това се поръсва със зехтин, риган, малко сол и черен пипер. Пече се 30 мин. при температура 200 градуса. Междувременно доматите се нарязват на колелца, а тиквичките предварително овкусени със сол, черен пипер и зехтин се изпичат на скара или оребрен тиган.

Готовата фокача се гарнира с доматите и изпечените тиквички и се сервира топла.

Няма коментари:

Публикуване на коментар