Страници

понеделник, 19 декември 2011 г.

Патладжани с доматен сос и моцарела

Не бях голям привърженик на патладжаните, докато не опитах тази рецепта.

Необходими продукти за 6 порции:
3 средно големи патладжана
500гр. суха моцарела
1 консерва с цели белени домати
3 с.л. доматено пюре
1 глава кромид лук
1 морков
2-3 скилидки чесън
зехтин и подправки: половин връзка магданоз, босилек, риган, мащерка, прясно смлян черен пипер, сол и щипка захар

Начин на приготвяне:
Патладжаните се нарязват на филийки (по дължина), посоляват се и се оставят да се отцедят от горчивия сок (поне за 30 минути), след което се измиват със студена вода, отново се изцеждат и се пекат от двете страни на грил тиган, намазан със зехтин.

След като патлажданените лентички са изпечени, пристъпваме към приготвянето на соса. Морковът се настъргва и се задужава в малко количество зехтин. Добавят се чесънът нарязан на тънки филийки и кромидият лук нарязан на ситно. Магданозът се нарязва на ситно заедно с дръжките и заедно с останалите подправки се добавя към задушените вече лук и моркови. Накрая изсипваме доматената консерва и размитото в 2-3 с.л. вода доматено пюре. Поръсваме с прясно смлян черен пипер и оставяме да къкри на бавен огън 30-ина минути.

След като и сосът е готов, намазваме дъното на тефлонова тавичка със зехтин и редим патладжаните, като сгъваме всяка лентичка на две.

Заливаме с готовия сос и отгоре редим нарязаната на филийки моцарела.

Печем в предварително загрята фурна  на умерена температура до получаване на златист загар.


Няма коментари:

Публикуване на коментар