Страници

понеделник, 19 декември 2011 г.

Сладкиш с круши, джинджифил и индийско орехче

Необходими продукти:
2-3 добре узрели средни по големина круши
2 яйца
100 гр. кафява захар
150 гр. брашно
100 мл. прясно мляко
3 с.л. олио
1/2 пакетче бакпулвер Dr.Oetker
2-3 капки есенция Ром на Dr.Oetker
1 пакетче ванилена захар на Dr.Oetker
джинджифил на прах, индийско орехче
пудра захар за поръсване

За заливката:
80 гр.масло
1 яйце
3 с.л. кафява захар

Начин на приготвяне:
Крушите се почистват от семките, обелват се и се нарязват на тънки филийки, след което се поръсват с джинджифила и индийското орехче.

Две от яйцата се разбиват със захарта, добавя се брашното предварително пресято заедно с бакпулвера и накрая млякото смесено с олиото. Следват ванилената захар и есенцията. Разбърква се отново и тестото е готово.

В намазана с масло по дъното и стените тортена форма се изсипва половината от тестото. Отгоре се нареждат крушите и върху тях се изсипва втората половина от тестото. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса около 20 мин.

Междувременно приготвяме заливката:
Маслото разтапяме на бавен огън, след което прибавяме захарта и предварително разбитото яйце. Бъркаме внимателно докато се получи гладка смес. Температурата не трябва да е висока, тъй като вероятността яйцето да се пресече и захарта да се карамелизира, е голяма.

Полуизпеченият сладкиш се продупчва внимателно на няколко места и се залива със заливката, след което се връща отново във фурната за още 15-20 мин. Оставя се да се охлади и преди поднасяне се поръсва с пудра захар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар