Страници

неделя, 19 декември 2010 г.

Домашна торта с маскарпоне

Необходими продукти:
1 пакетче и половина обикновени бисквити "Житен дар" с масло /petit beurre/
половин пакетче какаови чаени бисквити, които се смилат в блендер и се смесват с 2 с.л. какао
смлени орехи за поръсване

За крема: 
1 кутия маскарпоне /500 гр./
5 яйца, разделени на белтъци и жълтъци
250 гр.пудра захар
1 ванилия

Начин на приготвяне: 
В сух съд се разбиват жълтъците с пудрата захар и ванилията на най-високата степен на миксера, докато не увеличат обема си двойно. След това се добавя маскарпонето и се разбърква с дървена лъжица. В отделен съд (задължително сух) се разбиват белтъците на твърд сняг с 1 щипка сол. Белтъчената смес се добавя към другата и отново се разбърква внимателно с дървена лъжица.


В правоъгълен съд (за предпочитане по-дълбок) се нареждат обикновените бисквити, като се внимателно поливат с малко количество горещо прясно мляко. Върху тях се разстила 1/4 от крема и отгоре се поръсва обилно със сместа от смлените бисквити и какаото. По същия начин се нареждат още 2 или 3 реда, като се завършва с крем и отгоре се поръсва с останалата част от какаовата смес и смлените орехи.

Тортата трябва да престои поне 12 часа в хладилника, за да омекнат бисквитите и да поемат от ароматния крем.

Няма коментари:

Публикуване на коментар