Страници

неделя, 26 декември 2010 г.

Любимата ми Лазаня "Болонезе"

За плънката са необходими: 
1 глава кромид лук
1 морков
1-2 скилидки чесън
3-4 с.л. зехтин
600 грама кайма (аз използвам прясно смляна кайма от 400 гр.телешко месо и 200 гр.свинско)
1 консерва белени домати (800 гр.). Освен тях аз добявам и 4-5 с.л. домашно доматено пюре.
1 зеленчуков бульон

Лукът се нарязва на дребни кубчета и се запържва в зехтина, добавя се нарязания морков и чесъна и след като всичко се задуши се добавя каймата. Разбърква се продължително, за да се раздроби като междувременно се налива 1 к.ч. студена вода.  Прибавят се нарязаните на ситно белени домати и сокът от тях, още 250 мл.вода и бульона и се оставя да ври на тих огън за около 40-45 мин.

За сос Бешамел са необходими: 
60 гр.масло (това са 1 и 1/2 с.л. неразтопено масло)
60 гр.брашно (3 с.л. с връх)
1 л.прясно мляко
1 щипка индийско орехче

Маслото се разтапя и към него се добавя брашното докато не придобие златист цвят. След това се налива постепенно прясното мляко при непрекъснато бъркане (за целта аз използвам телена бъркалка), за да не стане на бучки и накрая се добавя индийското орехче и съвсем малко сол, не повече от 1 щипка. Соса се оставя да ври на тих огън, докато се сгъсти.

След като соса и плънката са готови, пристъпваме към подреждане на лазанята, като междувременно затопляме фурната на 250 градуса. Намазваме дъното на правоъгълна тавичка с масло и върху него изсипваме по малко от двата соса. След това нареждаме един до друг няколко листа лазаня, като аз използвам само тези на Barilla, които са с яйце. Върху корите разстиламе от соса с месото и доматите и върху него същото количество от бешамела, поръсваме обилно със смес от настъргани кашкавал и пармезан. По този начин нареждаме 3 реда (е, може и 5 ако съдът, в който ги редим е достатъчно дълбок), като завършваме със сос Бешамел и отново обилно поръсваме с настърган кашкавал. Лазанята се пече в продължение на 20 мин. в умерена фурна, като аз поставям тавата върху скарата по средата на фурната. Препоръчително е да се изчака 10-15 мин. преди да сервираме ястието.

Надявам се да ви хареса! Добър апетит :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар