Необходими продукти:
1кг. бяло брашно
500 гр.прясно мляко
6 яйца
3 с.л. захар
3 с.л. олио
3 с.л. оцет
1 ч.л. сол
20 гр. (половин пакетче) жива мая
1/2 пак. краве масло
2 ванилии
1 жълтък
сусам- за поръсване
Начин на приготвяне:
В подходящ за месене съд пресяваме половината от брашното и в средата правим "кладенче". Добавяме яйцата, захарта, олиото, солта, ванилията, маята разтворена в малко хладко прясно мляко или вода и прясното мляко, след което започваме да замесваме тестото и постепенно да добяваме и останалата част от брашното. Месим сместа до образуването на гладко тесто, след което я оставаме да втаса за 20-30 мин.След като тестото втаса, отново го премесваме, отделяме си една топка от него, а останалата част разделяме на 2 части и разточваме на кори с дебелина около 1 см. Мажем едната кора обилно с разтопеното масло, върху нея слагаме втората кора и отново мажем с масло и накрая навиваме на руло. В средата на подходяща за печене голяма тава и предварително намазана с мазнина слагаме топката, която сме отделили и около нея нареждаме нарязаното на "пънчета" руло на разстояние едно от друго. Отново оставяме погачата да втасва, този път около 1 час и междувременно загряваме фурната на 150 градуса. След като втаса, мажем с разбития жълтък, поръсваме със сусама и печем около час в умерена фурна.
Няма коментари:
Публикуване на коментар