Страници
петък, 27 май 2011 г.
Мус с маскарпоне и плодове
Дилемата за днешния десерт беше голяма!Да е с маскарпоне, но да не е тирамису, да е нещо, което да не отнема много време за приготвяне и в същото време да е ефектно и най-вече да не се налага да престоява повече от 1-2 часа в хладилника, защото няма кой да го чака :))) Тогава се досетих за мус... и отново дилема- дали да е с шоколад или с плодове. След още малко размисли реших да направя и шоколадов, и плодов мус :) Ето рецептата за плодовия:
Необходими продукти:
2 яйца, разделени на белтъци и жълтъци
5 с.л. пудра захар
1 с.л. захар на кристали
250 гр. маскарпоне
150 мл. течна подсладена сметана
1 пакетче желатин
2 с.л. лимонов сок
Начин на приготвяне:
Жълтъците се разбиват с пудрата захар, след което добавят се маскарпонето и лимоновия сок, всичко се разбърква с миксер до получаването на еднородна смес. Желатинът се накисва в 50 мл. вода за 5 минути, след което се разтопява на водна баня и се добавя към сместа. Идва ред на разбитите на сняг със захарта на кристали и 1 щипка сол белтъци. В отделен съд се разбива сметаната, докато не увеличи обема си. Към маскарпонената смес се добавя сметаната и накрая белтъците. Полученият крем се разбърква внимателно и се разпределя в купички или чаши. Гарнира се с плодове, в случая използвах киви и банан. Готовият мус трябва да престои поне 2 часа в хладилника, за да стегне желатина.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар