Страници

понеделник, 16 май 2011 г.

Салата с ориз и прошуто


Запленена от магията на италианската кухня след поредното пътуване до Милано, отново на съм на вълна рецепти с паста и ориз :) Моята днешна импровизация е оризова салата.

Необходими продукти:
1 ч.ч. ориз /за предпочитане дългозърнест/
1 краставица
100-150 гр.зелени маслини /нарязани на шайби/
150 гр.прошуто

Разбира се, не може и без подправки- риган, пресен магданоз, пресен копър, къри, черен пипер и сол. За дресинга използвах зехтин, малко оцет балсамико и лимонов сок, а за поръсване- сух пармезан.

Начин на приготвяне:
Оризът се сварява в подсолена вода заедно с малко къри и черен пипер, след което се отцежда и се измива със студена вода, за да не се слепва. Добавят се нарязаните на дребни кубчета прошуто и краставица, маслините, след което идва ред на дресинга и подправките. Всичко се разбърква и се оставя за поне 1 час в хладилника. Преди поднасяне се поръсва с памрезана.

Няма коментари:

Публикуване на коментар