Днес съвсем случайно разбрах, че 10-ти Август е Денят на Свети Лаврентий - патрон и закрилник на готвачите. Е, не че съм голям готвач, но като голям любител на кулинарното изкуство, влагам много страст в това, което правя и затова малко или много го чувствам като „празник” :)
И така... по този повод реших да забъркам поредната моя импровизация. Не зная дали в кулинарията съществува понятие като „плодово” тирамису (предвид на това, че класическото тирамису се прави с кафе и вино марсала), но днес забърках нещо подобно :)
Ето и продуктите:
1 пакет бишкоти савоярди
1 консерва ананас на шайби
1 киви за украса
1 кутия (500 гр.) маскарпоне
5 яйца
5-6 с.л. пудра захар
1 ванилия
Прясно изцеден сок от 2-3 портокала
Начин на приготвяне:
Най-напред забъркваме крема. Разделяме белтъци от жълтъци. Жълтъците разбиваме с пудрата захар и ванилията, а белтъците разбиваме в отделен съд (задължително сух) с щипка сол. Към жълтъчената смес добавяме маскарпонето и разбъркваме с дървена лъжица или с миксера, но на най-ниската степен, добавяме и 3-4 лъжици от портокаловия сок. Накрая се добавят разбитите белтъци и кремът се разбърква внимателно с дървена лъжица докато не се образува пухкава смес.
Бишкотите потапяме в портокаловия сок и нареждаме плътно в правоъгълен съд. Заливаме с част от крема и върху него редим нарязаните на парченца шайби от ананас. Следва отново ред бишкоти, крем и плодове и накрая завършваме с крем. Украсяваме с плодове и оставяме да престои в хладилника 1 нощ.
Няма коментари:
Публикуване на коментар