Страници

сряда, 3 август 2011 г.

Кайсиев пай

Доста отдавна не съм се появявала тук, но предвид  хубавото време и срещи с приятели на по бира в парка, не си и помислям за готварската печка и готвене :)

От много отдавна се каня да направя някакъв плодов пай и ето, че най-накрая се реших. Винаги съм мислела, че е нещо сложно и голяма занимавка, но се оказа, че съвсем не е така :)


Рецептата е от Рика Леви- бабата на една приятелка. Ето и необходимите продукти:

400 гр. брашно
1 яйце
1 кафена чашка захар
щипка сол
1 пакетче размекнато масло, но не разтопено
1 кафена чашка прясно мляко
½ пакекче бакпулвер
1 кг плодове по избор (вишни или череши почистени от костилките, кайсии или др.)

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява с бакпулвера в удобен за месене съд и към него се добавят солта, захарта и  нарязаното на малки парченца масло. Тестото се меси докато не стане на едри трохи и накрая се добавя прясното мляко. Сместа се меси до получаването на меко тесто. От тестото се отделя топче, колкото юмрук, а от останалата част разточваме кора с дебелина около 5мм. Кората се разстила в тавичка така, че да покрие дъното и стените, след което се надупчва с вилица. Отгоре се добавят плодовете, които предварително трябва да бъдат оваляни в захар.

Останалото тесто също се разточва на тънка кора и се реже на ленти, които се нареждат върху плодовете. Паят се пече в предварително загрята фурна около час и половина. Преди сервиране може да се поръси с пудра захар.

Специални благодарности на Тамара, която ми предостави тази страхотна рецепта :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар