От много отдавна се каня да направя някакъв плодов пай и ето, че най-накрая се реших. Винаги съм мислела, че е нещо сложно и голяма занимавка, но се оказа, че съвсем не е така :)
Рецептата е от Рика Леви- бабата на една приятелка. Ето и необходимите продукти:
400 гр. брашно
1 яйце
1 кафена чашка захар
щипка сол
1 пакетче размекнато масло, но не разтопено
1 кафена чашка прясно мляко
½ пакекче бакпулвер
1 кг плодове по избор (вишни или череши почистени от костилките, кайсии или др.)
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява с бакпулвера в удобен за месене съд и към него се добавят солта, захарта и нарязаното на малки парченца масло. Тестото се меси докато не стане на едри трохи и накрая се добавя прясното мляко. Сместа се меси до получаването на меко тесто. От тестото се отделя топче, колкото юмрук, а от останалата част разточваме кора с дебелина около 5мм. Кората се разстила в тавичка така, че да покрие дъното и стените, след което се надупчва с вилица. Отгоре се добавят плодовете, които предварително трябва да бъдат оваляни в захар.
Останалото тесто също се разточва на тънка кора и се реже на ленти, които се нареждат върху плодовете. Паят се пече в предварително загрята фурна около час и половина. Преди сервиране може да се поръси с пудра захар.
Специални благодарности на Тамара, която ми предостави тази страхотна рецепта :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар