За блата:
4 яйца
1 ч.ч. захар
5-6 с.л. олио
1 ч.ч. брашно
1 равна кафена лъжичка сода
½ кофичка кисело мляко
1 ванилия
Яйцата се разбиват със захарта, добавят се олиото, киселото мляко предварително разбъркано със содата и накрая- брашното и ванилията. Сместа се изсипва в тава с по-голям диаметър, намаслена само на дъното и се пече на 170 градуса.
За лимоновия крем:
1 и ½ кофичка кисело мляко
1 малка кофичка заквасена сметана
1 ч.ч. пудра захар
настъграната кора и сокът от 2 лимона
Всички продукти се разбъркват до получаването на хомогенна смес, за препоръчване с дървена лъжица или шпатула, а не с миксер.
Изпечения блат се дупчи с вилица и още докато е топъл, се залива с лимоновия крем. Готовия сладкиш престоява 1 нощ в хладилник и се поднася охладен. По желание може да се гарнира с листа от прясна мента и ягоди или малини.
Няма коментари:
Публикуване на коментар