4 жълтъка
200 гр.пудра
захар
11
с.л.хладка вода
200
гр.брашно
1 бакпулвер
100гр.смлени
орехи
Начин на
приготвяне на блата:
Жълтъците се
разбиват с пудрата захар до побеляване, след което се добавят водата, пресятото
с бакпулвера брашно и орехите. Сместта се изсипва в намазана с масло и поръсена
с брашно тортена форма и се пече в предварително загрята фурна на 170-180
градуса 30-40 минути, до порозовяване. Когато изстине се разделя на 2 блата.
За крема:
4 яйца
1л.прясно
мляко
250гр.захар
150гр.брашно
2 ванилии
60гр.масло
Начин на
приготвяне на крема:
Млякото заедно със захарта се кипва.
Жълтъците се разбиват и към тях се добавя размитото в малко студена
вода брашно. Сместа се добавя към кипналото подсладено мляко, като непрекъснато
се разбърква с дървена лъжица. След като кремът кипне, се добавя маслото, след
което се маха от огъня. Накрая се добавят разбитите на сняг с щипка сол белтъци и ванилията.
За сиропа:
2 ч.ч.
горещо прясно мляко, 2 с.л.какао, 3 с.л. захар
Сглобяване
на тортата:
Изстиналия блат се сиропира, след което върху него се изсипва
половината от топлия крем. Върху него редим втория блат и по същия начин го
сиропираме и заливаме с крем (по желание върху крема на първия блат можем да
наредим плодове). Гарнираме тортата с разбитата заквасена сметана и украсяваме
с плодовете и натрошения бадем.
Украса:
250гр.
заквасена сметана, разбита с 2 с.л. пудра захар, плодове, натрошен бадем.
Няма коментари:
Публикуване на коментар