Страници

събота, 11 февруари 2012 г.

Торта "Мечта"


За блата:
4 жълтъка
200 гр.пудра захар
11 с.л.хладка вода
200 гр.брашно
1 бакпулвер
100гр.смлени орехи

Начин на приготвяне на блата:
Жълтъците се разбиват с пудрата захар до побеляване, след което се добавят водата, пресятото с бакпулвера брашно и орехите. Сместта се изсипва в намазана с масло и поръсена с брашно тортена форма и се пече в предварително загрята фурна на 170-180 градуса 30-40 минути, до порозовяване. Когато изстине се разделя на 2 блата.

За крема:
4 яйца
1л.прясно мляко
250гр.захар
150гр.брашно
2 ванилии
60гр.масло

Начин на приготвяне на крема:
Млякото заедно със захарта се кипва.
Жълтъците се разбиват и към тях се добавя размитото в малко студена вода брашно. Сместа се добавя към кипналото подсладено мляко, като непрекъснато се разбърква с дървена лъжица. След като кремът кипне, се добавя маслото, след което се маха от огъня. Накрая се добавят разбитите  на сняг с щипка сол белтъци и ванилията.

За сиропа:
2 ч.ч. горещо прясно мляко, 2 с.л.какао, 3 с.л. захар

Сглобяване на тортата:
Изстиналия блат се сиропира, след което върху него се изсипва половината от топлия крем. Върху него редим втория блат и по същия начин го сиропираме и заливаме с крем (по желание върху крема на първия блат можем да наредим плодове). Гарнираме тортата с разбитата заквасена сметана и украсяваме с плодовете и натрошения бадем.

Украса:
250гр. заквасена сметана, разбита с 2 с.л. пудра захар, плодове, натрошен бадем.

Няма коментари:

Публикуване на коментар