Страници

събота, 11 февруари 2012 г.

Гуакамоле (мексиканска кухня)



Необходими продукти:
2 добре узрели плода авокадо
1 лайм
1 малка глава червен кромид лук
2 домата "конкасе"
1 скилидка чесън
сол, зехтин
магданоз и кориандър (за предпочитане пресен)

Начин на приготвяне:
Авокадото се разрязва на половинка, почиства се от костилката и се обелва, след което се намачква с вилица или преса за картофи. 

Доматите конкасе се приготвят по следния начин: доматите се измиват и се пускат за половин във вряща вода, след което се охлаждат в студена вода и се обелват. Режат се през средата, почистват се от семките и се нарязват на дребни кубчета.

Доматите конкасе се прибавят към пюрето от авокадо. Следват сокът от лайма, нарязаните на ситно кромид лук, чесън и магданоз. Подправя се със солта, зехтина и подправките и се разбърква (за предпочитане с дървена лъжица). Оставя се да престои 30-40 мин. в хладилник. Поднася се с препечени хлебчета, царевични питки или тортиля чипс.

В класическата рецепта се слага и сос табаско или люта чушка (известната мексиканска чушка чили серано), но тъй като не съм привърженик на лютото, умишлено съм ги пропуснала в моята рецепта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар