Страници

понеделник, 13 февруари 2012 г.

Пържоли "Салтимбока ала Романа" / Saltimbocca ala Romana


Салтимбока е традиционно ястие от южно италианската кухня. В буквален превод Салтимбока (Salt in bocca), означава "скачам в устата".


Необходими продукти:
8 тънки пържоли от бут (в оригиналната рецепта се приготвя с говеждо), но аз реших да експериментирам с подходящото за сезона свинско месо :) следващия път ще опитам и с телешко месо
прясно смлян черен пипер
пресни листа Салвия (градински чай)
8 парчета прошуто (в случая аз използвах хамон, тъй като не успях да открия прошуто в магазина, в който пазарувах продуктите за тази рецепта)
6 с.л. зехтин
70 гр. масло
1 ½ ч.ч. вино Марсала
1 ч.ч. зеленчуков бульон
сол на вкус
картофено пюре за гарниране

Начин на приготвяне:
Поставяме всяка от пържолите на дъска за рязане между 2 слоя прозрачно фолио и с помощта на дървено чукче за месо ги начукваме докато станат много тънки. Нарязваме пържолите на правоъгълници и ги поръсваме с прясно смлян черен пипер. Върху всяко парченце месо поставяме по 1 листенце салвия и 1 резен прошуто (в моя случай хамон), прегъваме на 2 и закрепяме  крайчето с клечки за зъби.

Загряваме олиото и запържваме пържолите от двете страни до златисто, след което вадим пържолите и ги изцеждаме от излишната мазнина. В отделен съд разтопяваме маслото и добавяме виното, като разбъркваме с дървена шпатула или лъжица. Когато сосът кипне, връщаме обратно пържолите и ги оставяме да къкрят 20-30 мин, като постепенно наливаме от зеленчуковия бульон и оставяме да ври още няколко минути. Отново изваждаме пържолите, за да отстраним клечките за зъби. На финала гарнираме пържолите с картофено пюре и поливаме със соса „ала Романа”. Ястието се поднася горещо. 

Съвети за картофеното пюре- обелете картофите и ги нарежете на едри кубчета, след което ги пуснете във вряща и подсолена вода, с няколко зърна черен пипер и 1-2 дафинови листа. Варете докато картофите омекнат, отстранете черния пипер и дафиновия лист и изцедете част от водата, в която са врели (но не цялата). Докато са още топли намачкайте с ръчна преса за картофи, като постепенно добавяте нарязано на тънки филийки краве масло. Подправете с прясно смлян черен пипер и сол, ако е необходимо. Никога не използвайте пасатор, тъй като пюрето ще стане лепкаво.


2 коментара:

  1. Диди, къде да купиме тези странни продукти??? салвия, прошуто, хамон - дай малко яснота за невежите в тази област.Мисля, че е страшно вкусно!?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В конкретния случай- виното Марсала, хамона и салвията ги купих от хипермаркет ХИТ. Там също предлагат и няколко вида прошуто, но за мой късмет всичко беше изчерпано. А хамонът (Hamón Serrano) е испанска шунка и е подобна на италианското прошуто. Малко е суха, но все пак мисля, се получи добър заместител. Иначе за италиански продукти бих препоръчала един италиански магазин на ул."Аксаков" (№ 17 ако не се лъжа). Там има богато разнообразие на италиански продукти :)

      Изтриване