Необходими
продукти за арабските питки:
3 ч.ч. брашно
3 ч.ч. брашно
1 пакетче суха мая (7 гр.)
1 ч.ч. хладка вода
1 с.л. зехтин
1 щипка захар
1 ч.ч. сол
Начин на приготвяне:
Маята, захарта и 1 с.л. от брашното разбъркваме с малко топла вода до
образуването на каша и я оставяме
настрани за няколко минути докато шупне маята. В подходящ за месене съд (аз
използвам по-голяма тава), пресяваме брашното и оформяме кладенче в средата.
Изсипваме маята, част от водата и замесваме меко тесто. Ако тестото стане лепкаво, добавяме още
брашно и месим, докато не се получи меко тесто. Прехвърляме тестото в купа,
която покриваме с намазано с мазнина найлоново фолио и кърпа отгоре и оставяме
да втаса, докато не увеличи обема си двойно, след което отново премесваме тестото и отново го оставяме да втаса докато
удвои обема си. Втасалото и тесто разделяме на топчета (от 1 доза при мен се получиха 12)и разточваме всяко топче
на колкото се може по-тънка питка (с
дебелината на палачинка). Всяка питка се пече от двете страни в загрят на
умерена температура, задължително сух тиган.
Хумус:
В случая използвах готова смес от тахан и нахут, която само овкусих със зехтин, сол, кимион, червен пипер и прясно изцеден лимонов сок. По желание може да се добави и чесън.
Няма коментари:
Публикуване на коментар